کد خبر: ۴۰۷۴۱
تاریخ انتشار : ۱۴:۵۶ - ۲۶ بهمن ۱۳۹۸
اصلاح تعرفه برق مدت‌هاست در دستور کار دولت قرار گرفته است، اما هنوز اجرای این طرح در ابهام قرار دارد، تا جایی که پرمصرف‌ها همچنان پرمصرف‌تر شده‌اند و سایر مصرف کنندگانی که با الگوی مصرف برق آشنا هستند، تاوان اقلیت‌ها را می‌پردازند و این بی توجهی به عدم اصلاح تعرفه برق، ضربه‌های زیادی را به صنعت برق کشور وارد ساخته است.

به گزارش برق نیوز، هنوز مشکل خاموشی در تهران برطرف نشده است چراکه به اعتقاد صاحبنظران، ریشه اصلی همه مشکلات در صنعت برق اقتصاد نامتوازن آن است که نیازمند یک اصلاح ساختار جدی است و این اصلاح یارانه‌های پنهان به نوعی ادامه طرح هدفمند کردن یارانه‌های انرژی و غفلت در انجام آن تشدید بی‌عدالتی اجتماعی است.

تخصیص یارانه به بخش برق یکی از فرآیند‌هایی است که برخی تحلیلگران و صاحب‌نظران به آن خرده می‌گیرند. به اعتقاد ناظران این روند دستاوردی جز بد مصرف کردن جامعه مشترکان برق ندارد.

بالا بودن هزینه‌ها نسبت به درآمد‌ها معضلی است که تاکنون به صنعت تولید برق خساراتی وارد کرده است، که حاصل این عدم تعادل اقتصادی، بدهکاری گسترده وزارت نیرو و در نتیجه کاهش سرمایه‌گذاری در بخش برق بوده است. عدم تعادل اقتصادی صنعت برق، عدم توسعه ظرفیت تولید و انتقال و در نهایت مدیریت ناصحیح مصرف، موارد اصلی بروز بحران برق است که به طور کامل با یکدیگر در ارتباط است.

در شرایط فعلی حتی قیمت انرژی برای مشترکین پرمصرف، همچنان یارانه‌ای است و هر مصرف کننده بیشتر انرژی مصرف کند، یارانه پنهان بیشتری می‌گیرد.

با توجه به اینکه در حدود ۸۰ درصد تعداد مشترکین را مشترکین خانگی تشکیل می‌دهند و از طرف دیگر در تهران بیش از ۴۵ درصد مصرف مربوط به مشترکین خانگی است لذا نهادینه شدن مدیریت مصرف در این بخش جامعه کمک فراوانی به اقتصاد ملی، صنعت برق و اقتصاد خانواده دارد.

با استفاده منطقی از انرژی نه تنها شاهد کاهش هزینه‌های مصرف انرژی خود خواهیم بود، بلکه آثار مفیدی همچون کاهش آلودگی محیط زیست و تداوم طول عمر منابع ملی و در نتیجه توسعه اقتصادی کشور را به دنبال خواهد داشت.

اما مطابق قانون هدفمند کردن یارانه ها، برای برآورد میزان یارانه پرداختی به خانوار‌های مختلف، قیمت تمام‌شده برق با احتساب هزینه سوخت در نظر گرفته شده است. از اینرو، محاسبات نشان می‎دهد این قیمت در شرایط فعلی در ایران فاصله قیمت تولید از درآمد آن بسیار بالاتر است درنتیجه همچنان هر مصرف کننده‌ای بیشتر مصرف کند از یارانه پنهان انرژی بیشتری بهره‌مند می‌شود.

به نظر می‌رسد می‌توان با آزادسازی کامل قیمت انرژی برای مشترکین پرمصرف بخش خانگی از سویی اهداف برنامه ششم توسعه را پیگیری کرد و از سوی دیگر از افزایش قیمت انرژی برای مشترکین کم‌مصرف جلوگیری نمود. تأکید بر حذف یارانه انرژی مشترکین پرمصرف به‌جای تمرکز بر حذف یارانه نقدی اقشار پردرآمد که خطای کمتری دارد، درآمد بیشتری برای دولت کسب می‌کند و همچنین بر کنترل مصرف انرژی اثر مثبت دارد.

شکاف عمیق هزینه تولید برق با قیمت تکلیفی

حسین امیری خامکانی، نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه هنوز ریسک اصلاح قیمت برق، در کنار افزایش بی‌رویه هزینه‌های بخش برق که موجب افزایش شکاف میان هزینه تولید و قیمت تکلیفی شده است، مورد پذیرش قرار نگرفته است، گفت: این در حالی است که راه نجات از افزایش فاصله هزینه تا قیمت، آزادسازی قیمت برق مشترکان پرمصرف اصلاح قیمت‌ها برای پرمصرف‌ها آن هم در اوج مصرف است.

وی افزود: در حالی که هر روز شاهد افزایش مصرف برق در ازای قیمت نامتعادل هستیم، هنوز مشکل پرمصرف‌ها، به همه بخش‌های مولد کشور از جمله تولید آسیب جدی وارد می‌سازد. از اینرو افزایش قیمت برای پرمصرف‌ها به طور قطع بیشتر از اقدامات مدیریتی مصرف با شرایط فعلی موثر است.

نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: قیمت انرژی در ایران و قیمت‌های جهانی اختلاف فاحشی پیدا کرده است و البته پایین نگه داشتن قیمت برق، مصرف‌کنندگان را به این سمت‌وسو سوق داد که برق را بدون حد و حصر مصرف کنند.

امیری خامکانی در ادامه با تاکید بر اینکه هنوز برنامه دقیق و مستمری برای کاهش هزینه‌های تولید برق در راستای اصلاح تعرفه‌ها به ویژه در خصوص پرمصرف‌ها اجرا نشده است گفت: درحالی که کل کشور به صورت میانگین، ۵۱ درصد از مصرف برق در زمان اوج بار در بخش خانگی است، افزایش قیمت برق نباید برای همه مردم به یک اندازه افزایش یابد، چراکه تنها ۱۰ درصد مشترکان در صدر پرمصرف‌ها قرار دارند.

به گفته نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس، تا زمانی که قیمت برق و تعرفه آن اصلاح نشود نمی‌توان از توسعه صنعت برق حرفی به میان آورد. این در حالی است که افزایش قیمت برق برای اقلیت پرمصرف‌ها، به‌ویژه در ساعات اوج بار مصرف، چون در این زمان می‌تواند به راحتی پیک مصرف برق را کاهش دهد، می‌تواند هزینه تولید برق را به همین مراتب کاهش دهد و در نهایت هر چند تدریجی، اقتصاد برق را به سمت تعادل هدایت کند.

امیری خامکانی ادامه داد: برای پاسخ به مطالبه عموم مردم، تعرفه‌های برق مبنی بر افزایش تعرفه مشترکان پرمصرف با هدف اصلاح الگوی مصرف مشترکان از سوی دولت تصویب شده است.

وی تصریح کرد: باید در نظر داشته باشید که مصرف برق اکثریت مردم در حد الگو‌های تعیین شده است، اما اقلیتی از مشترکان هنوز هم با توجه به تعرفه افزایش قیمت و جریمه مصرف بالایی دارند.

از آزادسازی قیمت تا حل کمبود منابع مالی

امیری خامکانی مبنی بر اینکه تمایز در تعرفه قیمت برق کم مصرف‌ها و پرمصرف‌ها چه نتیجه‌ای برای این صنعت خواهد داشت، گفت: آزادسازی قیمت پرمصرف‌ها می‌تواند بخشی عظیمی از مشکل کمبود منابع مالی را حل کند.

به گفته نایب رئیس کمیسیون انرژی مجلس، افزایش قیمت برق تنها برای ۱۰ درصد از مصرف کنندگان که در لیست پرمصرف‌ها قرار دارند، تبعات نارضایتی اجتماعی کمتری خواهد داشت، چراکه قیمت برق برای اغلب مردم بدون تغییر مانده و فقط برای بخش کمی از افراد جامعه که پرمصرف‌ها هستند، گران می‌شود.

این نماینده مجلس با بیان اینکه صنعت برق، صنعتی سرمایه‌بر است و نیاز به سرمایه‌گذاری‌های کلان دارد گفت: منابع در این صنعت با کمبود جدی روبرو است و براین اساس نمی‌تواند متناسب با آن سرمایه گذاری شود و ادامه این روند صنعت را با مشکل بیشتر روبرو خواهد کرد.

امیری خامکی در پایان با تاکید بر اینکه دولت می‌پندارد که در صورت واقعی کردن قیمت برق، ممکن است در برخی از نقاط کشور با مشکلات اجتماعی مواجه شود و طبیعی است که دولت از بیم بروز نارضایتی، از واقعی کردن قیمت حامل‌ها پرهیز می‌کند، اما باید در نظر بگیرد در صورت اجرای افزایش قیمت برق برای پرمصرف‌ها هم به درآمدزایی خود کمک می‌کند و از اجحاف در حق سایر مصرف کنندگانی که با الگوی مصرف آشنا هستند، جلوگیری می‌شود.
 
منبع: دنیای اقتصاد
انتشار یافته: ۴
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۹ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۶
0
0
بزرگترین اشکال این گزارش ناشناخته بودن تحلیلگران و تحلیل های انها است.
در روزهای پایانی سال ۹۶ مصرف کنندگان و مردم با ۳۸۰۰ تومان میتوانستند یک دلار بخرند ولی الان باید برای یک دلار ۱۴۰۰۰ تومان پول بدهند. همه ی تولید کنندگان و تامین کنندگان قیمت کالا ها را به دلار گره زده اند و در حالت عمومی قیمت همه ی کالاها بیش از ۲ تا ۳ برابر افزایش یافته اند. در مقابل قیمت اسمی دستمزد ها سالانه ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش یافته که با توجه به افزایش ۲۰ درصدی مالیات رشد قیمتی دستمزدها ی واقعی منهای ۵ درصد است .مردم با کاهش ۵درصدی درامد باید به خرید کالاهایی بروند که رشد قیمتی انها نسبت به سال ۹۶ حدود ۲ تا ۳ برابر شده است این مردم حدود ۸۵ درصد جمعیت کشور را تشکیل میدهند. برق نیوز محترم ،تحلیل اقتصاد ی مبتنی بر امار و اقتصاد سنجی است با داده های اقتصاد سنجی میتوان ثابت کرد که شیوه قیمت گذاری وزارت نیرو با توجه به انحصار ناکارامد تولید،انتقال و توزیع برق بسیار گران و سنگین است .اگر شاخص های راندمان در نیروگاه و تلفات و خاموشی و پایین بودن کیفیت برق در شبکه های انتقال و توزیع را حساب کنیم وزارت نیرو پرمصرف ترین،بدمصرف ترین، بی پاسخگو ترین و غیر مجاز مصرف کن ترین انرژی و کالای برق است .
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۴۸ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۷
0
0
مطلب کاملآ صحیحی است، ولی لطفآ یک نفر هم تضاد بین ساعات اوج بار کنتورهای دیجیتال و ساعات اوج بار اعلامی توانیر و شرکت های توزیع برق در تابستان و زمستان را بررسی کند.
ساعت کنتورها درست کار نمیکند
تنظیم ساعات اوج و کم بار و میان باری در شرکت ها و شهرهای مختلف متفاوت است
اوج بار اعلامی شرکتها و توانیر و .. با هم متفاوت است!!!
نحوه محاسبه مبلغ صورتحسابها هم با توجه به اشتباه ساعت تنظیم شده اشتباه است!!
کمالی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۲۱ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۸
0
0
لطفا خواهش می کنم حراست شرکت توانیر پاسخ دهد
آیا انتصاب یک ... به سمت ... از نظر حراست شرکت توانیر بدون اشکال است اگر بدون اشکال است که ما مشکلی نداریم ولی اگر قوانین و شرع اجازه نمی دهد در صورت انتصاب آیا دقت لازم شده است و دقت تا چه اندازه بوده است در خصوص دقت توضیح دهید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۲ - ۱۳۹۸/۱۱/۲۹
0
0
با سلام بنظر ميرسد لازم باشد در موضوع هرگونه تغييرات قيمت بطور دقيق وكارشناسي ابتدا شفافيت محاسبات در مولفه هاي موثر در قيمت تمام شده بررسي گردد بطوريكه ١- در مبحث توليد در تحليل نصب نيروگاه مطابق استاندارهاي جانمايي و نصب اقدام شده قطعا خود اين مرضوع در هزينه سرمايه گذاري واستهلاك ساليانه مشخص شده علم اقتصاد موثر است و در توجيه بارها اعلام ميشود ظرفيت متصوبه تا ٨٠هزار مگاوات رسيده وامادگي در شرايط پيك تايستان رقمي بالاي ٩٩در صد اعلام ميشود در حاليكه با پيك ٥٧هزار هم مشكل ترليد بيشتر داريم پس تفاوت عملي وواقعي عدم ترليد در چيست ؟٢-قدمت برخي نيروگاهها در كشور بسيار بالاست ويا واحدههاي گازي با راندمان پايين كه قطعا فعاليت انها بهيچ وجه توجيه اقتصادي ندارد نقش انها در قيمت تمام شده مجموع صنعت برق چقدر است؟٣-امروز بواسطه مصرف گسترده سوخت مايع وبخصوص مازوت بواسطه بالا بودن ميزان گوگرد كه اثرات مخرب در عين قيمت دو برايري ان نسبت به گاز براي توليد كنتده دارد در افزايش هزينه هاي توليد و. بالاتر انچه رفته رفته موجبات. خرابي بسيار زودتر از دوره استاندارد ديگهاي بخار. ميشود كه لزوما بايد تعريض كامل بجاي تعمير مقطعي گردد در قيمت تمام شده چگونه است وايا مردم بايد پرداخت كنتد ؟تلفات كل انتقال و شبكه چقدر است ؟٥-پايين بودن بهره وري چگونه محاسبه ميشود ؟٦-مولفه هاي گسترده ومتهدد ماليات بر خريد جز قطعات ومجموع ساليانه در كنار ساير مولفه هايي كه بمنظور جبران بودجه ساير نهادهها و...در قيمت تمام شده مي ايد چقدر است ؟٧- اثار اجتماعي ناشي از اثرات بلند مدت صنايع در اثر بعضا پايين بودن كيفيت بر محيط چقدر است ؟٨- عموما معيار هاي مقايسه ايران با كشور هاي اروپايي انجام ميشود چه در مباحث مالي وچه استانداردي در حاليكه در مبحث مالي ما واحد ريال دريافت ميكنيم بنابراين بهيچ وجه نبايد يك سمت اقتصاد ريال و طرف دوم را دلار ويورو مگر شفاف و صراحتا بپذيريم واعلام كنيم علت محاسبات واعلن دلار بجهت عدم داشتن تكنولوژي. وعقب ماندگي شديد از حركت جامعه حهاتي است. و لذا حتي ايتانداردههاي جهاني نيز براي ما قابل اجرا نيست ٩- متاسفانه بر خلاف علم اقتصاد در تعيين قيمت بر اساس عرضه وتقاضا بهيچ وجه در ايران اين مولفه اجرايي بدلايل بسيار نمي باشد گويي كه هنين الان اعلام مي شود در ماههاي اخير وضعيت ترليد مرغ در بالاترين حد بود ونرخ رشد جمعيت ثابت وليكن نه تنها قيمت پايين نمي ايد بلكه با لا ميرود وتورم حتي در كالاي روز انه از هفته وماه سال به ساعت براي مردم رسيده وحتي در اثر اعمال جرايم بهيچ وجه براي مردم اثار ندارد بلكه در صورت افزايش قيمت ويا جرايم در همه شرايط خزانه دولتي منتفع است وبايد افزود عليرغم همه مرارد تغييرات حقوق براي قشر ثابت با تورم لحظه اي سالي يكبار اتفاق مي افتد واگر باز بهواهيم افزايش را بسمت دهمهاي بالا سوق دهيم بايد از تجارب گذشته استفاده متيم مه بهيچ وجه عدم شفافيت و رانت دولتي و ضعف تطارتي نخواهد گذاشت اثرات تغيير محدو د به درامدههاي بالا باشد لذا طرح مرضوعات اينچنيني در صنعت واقعا تيازمند شناخت كامل مولفه هاي مرثر وابتدا برنامه ريزي بهبود براي انها بجاي اقزايش قيمت است حتي در پروژهها طولاني شدن يك پروژه چقدر منابع هزينه رابيشتر خواهد مرد در عين اينكه بجهت عدم وجود تكنولوژي همسو در كشور وعمدتا مونتاژ كاري و،،،تا بخواهد به بهره برداري برسد دموده دنيا شده است نمونه ان صنعت بسيار ضعيف خودرو واثار سوخت كه بجاي اصلاح و ارتقا خودروهاي كم مصرف دنيا متاسفانه با افزايش قيمت سعي در كاهش مي شود
ارسال نظر قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «برق نیوز» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
نتیجه عبارت زیر را وارد کنید
captcha =
وضعیت انتشار و پاسخ به ایمیل شما اطلاع رسانی میشود.
پربازدیدها
برق در شبکه های اجتماعی
اخبار عمومی برق نیوز
عکس و فیلم
پربحث ترین ها
آخرین اخبار